Waarom is onderhoud van je website nodig?

Een website verandert toch niet? Wat is er dan te onderhouden? Een logische vraag, want bits & bytes slijten niet. Maar techniek staat niet stil en daarmee ook de techniek van kwaadwillende niet. Malware, virussen en hackers vinden steeds nieuwe achterdeurtjes, fouten in de code en andere technieken om toegang te krijgen tot jouw website of gegevens. In dit artikel lees je de belangrijkste redenen om jouw website te (laten) onderhouden.

WordPress is populair, niet alleen bij gebruikers

WordPress is een populair platform met enorm veel gebruikers (op het moment van schrijven meer dan 455.000.000). Dit maakt het ook een groot doelwit voor hackers en andere kwaadwillenden. Zij hoeven namelijk maar een fout te vinden in de code van WordPress en kunnen deze vervolgens gebruiken bij alle websites die op WordPress ontwikkeld zijn. Dat klinkt natuurlijk eng, maar gelukkig werken de ontwikkelaars achter WordPress er ook hard aan om alle eventuele achterdeurtjes direct te dichten. Hetzelfde geldt ook voor plugins en thema’s. Bij het installeren van een plugin of thema plaats je code van een ander op je website. Deze code kan fouten bevatten waar kwaadwillende misbruik van kunnen maken. En ook hier zal een populaire plugin eerder slachtoffer worden van uitbuiting van deze fouten dan een plugin die slechts door een paar websites wordt gebruikt.

Bij goed onderhoud worden WordPress, de plugins en thema’s regelmatig bijgewerkt naar de laatste versie. Als je het onderhoud uitbesteed, vraag dan na of jouw onderhouds-agency actief controleert op nieuw bekendgemaakte exploits. Voor sommig fouten worden geen updates gemaakt omdat de plugin ontwikkelaar is gestopt of omdat de ontwikkelaar er geen prioriteit aangeeft. In zo’n geval is het slim de betreffende plugin te (laten) verwijderen en eventueel te vervangen voor een andere.

Onderhouden voor snelheid

Snelheid wordt steeds belangrijker voor websites. Dit is al zo sinds internet op mobiele telefoons beschikbaar kwam, maar nu ook zoekmachines snelle websites een hogere positie gunnen in de zoekresultaten is het echt niet meer uit te sluiten. Door je website up-to-date te houden ben je verzekerd dat je in ieder geval gebruik maakt van de laatste optimalisaties. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Bij een WordPress website is er bijvoorbeeld ook doorlopend contact met een database, logboeken en soms andere diensten op de server voor bijvoorbeeld caching of monitoring. Ook bij een website waar ogenschijnlijk geen wijzigingen plaats vinden worden mutaties in de database doorgevoerd, logboeken en schijfruimte kunnen vol lopen waardoor de snelheid van de website hard achteruit kan gaan.

Onderhouden voor snelheid

Naast de plugins, het thema en de core van WordPress gebeurt er nog veel meer op de server. Onafhankelijk van het type server en de configuratie moet er ook rekening gehouden worden met het reilen en zeilen achter de website. Een (cloud)server is net als je laptop ook een computer met een besturingssysteem. Natuurlijk in een veel grotere schaal, maar onder aan de streep verschillen ze niet veel van elkaar. Net als je Windows of macOS updates, moet een server ook regelmatig bijgewerkt worden met de laatste updates. Omdat veel server geen monitor en toetsenbord hebben en soms zelfs in een ander land of continent staan, is specifieke kennis vereist om deze te onderhouden. Helaas wordt dit vaak over het hoofd gezien of aan de kant geschoven door gebrek aan kennis waardoor fouten en achterdeurtjes in het besturingssysteem wijd open blijven staan. Zelfs een volledig bijgewerkte WordPress website is niet beschermt tegen een fout in de servercode. Let er dus goed op dat jouw websiteagency ook regelmatig server onderhoud uitvoert.

Onderhoud maakt de weg vrij naar vernieuwing

Niet alleen snelheid en veiligheid profiteren van een goed onderhouden website, maar ook als je aanpassingen wilt doorvoeren zal je website goed onderhouden moeten zijn. Als er achterstallig onderhoud is op je website, zal dit eerst bijgewerkt moeten worden voordat er nieuwe aanpassingen gemaakt kunnen worden. Als de nieuwe functionaliteit moet communiceren met de code van WordPress of een van de plugins wil je er zeker van zijn dat er aan de kant van WordPress of de plugins niets verandert, anders werkt je nieuwe aanpassing bij de eerst volgende update al niet meer. Daarnaast zorg je er ook voor dat je website zal werken met de laatste technieken zoals PHP 8.1.

 

 

 

In dit artikel

Hulp nodig van onze experts?

072 202 9194

Onze Wordpress specialisten helpen je graag met het oplossen van ieder probleem. Bel ze of mail naar help@xmedia.nl

Wij kunnen je helpen met het onderhoud van je Wordpress website

Concentreer jij je liever op het runnen van jouw onderneming en minder op het onderhouden van je website? Wij staan voor je klaar! Met onze kennis en ervaring nemen wij graag het onderhoud over. Wij zorgen voor de website zodat jij je kan concentreren op andere zaken. Onze support- en onderhoudsabonnementen komen standaard met razendsnelle en veilige Litespeed hosting. Samen met onze kennis en optimalisaties zorgt dit voor een perfect presterende website die goed scoort in Google.

Kijk eens naar onze standaard pakketten of neem gerust contact met ons op