WordPress plugins; hoeveel is te veel?

Laten we het eens hebben over WordPress plugins en de impact die ze kunnen hebben op de ontwikkeling en prestaties van een website. Hoewel plugins handig kunnen zijn om functionaliteit toe te voegen aan een website, kunnen ze ook voor problemen zorgen als er te veel of de verkeerde plugins worden geïnstalleerd. We bespreken de voordelen en nadelen van het gebruik van plugins en leggen uit hoe we bij Xmedia een andere aanpak hebben voor het ontwikkelen van websites.

Waarom zijn plugins handig?

Het gebruik van plugins is een van de belangrijkste voordelen van WordPress als CMS. Plugins bieden een snelle en gemakkelijke manier om extra functionaliteit toe te voegen aan een website zonder dat daarvoor programmeerkennis nodig is. Ze bieden functionaliteiten en extra mogelijkheden zonder dat je kennis van codering nodig hebt. In wezen zijn plugins pakketjes code die specifieke taken uitvoeren en kunnen worden geïntegreerd in je WordPress website. Er zijn tienduizenden plugins beschikbaar, die een breed scala aan functies en mogelijkheden bieden, zoals het verbeteren van de beveiliging, SEO, contactformulieren, e-commerce, sociale media integratie, caching en nog veel meer. Een van de grootste voordelen van plugins is dat ze tijd en kosten besparen. In plaats van zelf code te moeten schrijven (of laten schrijven) voor een specifieke functie, kun je vaak een plugin installeren die precies doet wat je nodig hebt. Klinkt goed, toch?

De nadelen van WordPress plugins

Hoewel WordPress plugins handig kunnen zijn, brengen ze ook nadelen met zich mee. Een van de grootste nadelen van plugins is dat ze de prestaties van je website kunnen beïnvloeden. Elke keer dat een pagina wordt geladen, moet elke geïnstalleerde plugin zijn code uitvoeren, zelfs als dit niet nodig is voor die specifieke pagina. Dit is nodig omdat WordPress pas weet of de plugin nodig is voor die pagina als de code is uitgevoerd. Dit kan de laadtijd van je website vertragen, vooral als je veel plugins hebt geïnstalleerd. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat bezoekers sneller afhaken en niet terugkeren naar je website. En dan hebben we het nog niet eens gehad over plugins die bakken met functionaliteit hebben, waarvan je misschien maar één onderdeel gebruikt.

Ook kunnen plugins soms in conflict kunnen komen met elkaar, wat kan leiden tot crashes en fouten op je website. Het kan ook leiden tot problemen bij het updaten van je website. Als veel plugins afhankelijk zijn van elkaar, kan het kaartenhuis van plugins instorten als maar één plugin de functionaliteit iets aanpast.  Of wanneer één plugin niet compatibel is met een update van WordPress, kan het nodig zijn om alle plugins bij te werken om het conflict op te lossen. Maar wat doe je als de ontwikkelaar van een van die plugins besloten heeft te stoppen met het onderhoud? Dit kan dus een tijdrovend proces zijn en zorgen voor grote risicos bij het bijwerken van andere aspecten van je website.
Een ander nadeel van plugins is dat ze beveiligingsrisico’s kunnen vormen voor je website. Als een plugin niet goed wordt onderhouden of geüpdatet, kan dit leiden tot kwetsbaarheden in je website. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot het hacken van je website en diefstal van gevoelige informatie.

Kortom het gebruik van te veel plugins kan leiden tot trage prestaties, conflicten, beveiligingsrisico’s en het kan ook een tijdrovend proces zijn om alles bij te werken en te onderhouden.

Een andere manier

Zoals je ondertussen weet is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn met WordPress plugins. Vergelijk je website eens met een huis en de plugins als aanpassingen of uitbreidingen; Stel je voor dat je een huis hebt en dat je daar extra functies aan wilt toevoegen, zoals bijvoorbeeld een zwembad, een garage of een extra verdieping. Het is mogelijk om hiervoor aparte aannemers in te schakelen die elk hun eigen werkzaamheden uitvoeren. Maar als er te veel aannemers worden ingeschakeld, kan het zijn dat de verschillende aanpassingen elkaar gaan beïnvloeden en dat er onverwachte problemen ontstaan. Dit is vergelijkbaar met het gebruik van te veel plugins op een website. Elke plugin voegt extra code toe aan de website en kan daardoor botsen met andere plugins. Net als bij de aannemers die aan het huis werken, kan het moeilijk zijn om te achterhalen waar de problemen precies vandaan komen en hoe deze moeten worden opgelost. En in het geval van standaard plugins ben je afhankelijk van de ontwikkelaar van die plugin om eventuele problemen op te lossen, als hij/zij daar überhaupt bereid toe is.

Bij Xmedia kiezen we daarom voor een andere aanpak. We ontwikkelen veelal één klant-eigen plugin die specifiek is ontworpen om de functionaliteit te bieden die nodig is voor de website. Dit kan worden vergeleken met het inhuren van één aannemer om alle aanpassingen aan het huis uit te voeren. Hierdoor is er minder kans op conflicten tussen verschillende plugins en wordt de website sneller en gemakkelijker te onderhouden. Wij hebben gemerkt dat het ontwikkelen van een klant-eigen plugin vele voordelen heeft ten opzichte van het gebruik van vele losse plugins. Zo kunnen we met een klant-eigen plugin specifieke functionaliteit ontwikkelen die precies past bij de behoeften van de website. Niet alleen leidt dit tot een snellere website en betere gebruikerservaring voor bezoekers, maar het is ook veel gemakkelijker om de website te onderhouden omdat er minder afhankelijkheid is van derde partijen en de code veel overzichtelijker is. Een ander voordeel van een klant-eigen plugin is dat er minder kans is op conflicten tussen verschillende plugins. Als er verschillende plugins zijn die overlappende functionaliteit bieden, kunnen er conflicten ontstaan die de werking van de website negatief beïnvloeden. Met een klant-eigen plugin is dit risico veel kleiner omdat er geen overlap is met andere plugins.

Zijn alle plugins slecht?

Natuurlijk zijn niet alle plugins slecht. Er zijn veel nuttige en goed ontwikkelde plugins die bepaalde specifieke functionaliteit kunnen toevoegen die anders veel tijd en moeite zou kosten om zelf te ontwikkelen. Het is echter belangrijk om selectief te zijn in het kiezen en gebruiken van plugins. Het is aan te raden om eerst goed onderzoek te doen voordat je een plugin installeert en kritisch te beoordelen of je de plugin écht nodig hebt. Controleer de beoordelingen en recensies van andere gebruikers, bekijk de updategeschiedenis en zorg ervoor dat de plugin compatibel is met de huidige versie van WordPress. Koppel je met een externe dienst? Kijk dan eerst of de dienst zelf een plugin aanbiedt; Zij weten ten slotte zelf het beste hoe je kan integreren met hun services.

In het kort: niet alle plugins zijn slecht, maar het is belangrijk om selectief te zijn bij het kiezen en gebruiken van plugins. Doe grondig onderzoek voordat je een plugin installeert en overweeg of de functionaliteit ook op andere manieren kan worden geïmplementeerd. Laat je een website ontwikkelen specifieke functionaliteiten? Vraag dan aan je ontwikkelaar of agency na wat hun beleid is met het gebruik van plugins. Het minimaliseren van het plugin gebruik zal je in de toekomst een hoop hoofdpijn besparen.

 

 

 

In dit artikel

Hulp nodig van onze experts?

072 202 9194

Onze Wordpress specialisten helpen je graag met het oplossen van ieder probleem. Bel ze of mail naar help@xmedia.nl

Maar hoeveel plugins is te veel plugins?

Een limiet op het aantal geïnstalleerde plugins bestaat niet en het is ook vrijwel onmogelijk om een hoeveelheid te noemen wat te veel is. Niet alle plugins zijn namelijk even groot qua functionaliteit en de ene plugin is beter ontwikkelt dan de andere. Overleg daarom altijd met jouw ontwikkelaar voordat je een plugin installeert en laat je website regelmatig controleren of alle gebruikte plugins nog wel noodzakelijk zijn. Soms is het mogelijk om de functionaliteit van meerdere plugins te vervangen voor één die het allemaal kan, maar soms is het ook slim om die 100-in-1 plugin te vervangen voor twee plugins met specificieke functionaliteit. Iedere situatie is uniek en vraagt een eigen beoordeling.

Maar als je veel plugins hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat je website langzamer wordt en dat er problemen ontstaan. Gelukkig zijn er oplossingen om je website weer optimaal te laten functioneren. Bij Xmedia zijn we gespecialiseerd in het ontwikkelen van WordPress websites en hebben we meer dan 10 jaar ervaring in het oplossen van problemen met WordPress en WooCommerce. We begrijpen dat een nieuwe website niet altijd nodig is. Daarom bieden we onderhoudsabonnementen aan waarmee we jouw website doorlopend kunnen bijhouden en het plugin gebruik opschonen zonder dat je functionaliteit inlevert. Onze WordPress onderhoudsabonnementen zijn erop gericht om jouw website snel en veilig te houden. Is je website erg oud of wil je iets nieuws? Dan kunnen we bij Xmedia een website op maat voor je ontwikkelen, uiteraard met op maat ontwikkelde functionaliteit. We luisteren naar jouw wensen en vertalen deze naar een website die helemaal bij jouw bedrijf past. Voor een vast bedrag per maand ontwikkelen wij een website die perfect aansluit bij jouw doelen.