WordPress sneller maken?

Een snelle website met korte laadtijden helpt enorm bij het verbeteren van je SEO. Niet alleen is een langzame website vervelend voor je bezoekers, ook neemt beheren van de website veel meer tijd in beslag dan nodig. Daarnaast worden Web Vitals statistieken zwaar meegewogen bij het bepalen welke websites op de eerste pagina van Google komen te staan. Dus of je nu je bezoekers een plezier wilt doen of beter gevonden worden; snelheid optimaliseren is een goede eerste stap.

Een snellere WordPress website is zeker niet onmogelijk, er zijn ontelbaar WordPress websites die razendsnel laden. Maar er zijn echter ook een hoop die na 10 seconden nog steeds niet geladen zijn. Hoort jouw website bij de laatstgenoemde? Dan kunnen deze tips jou helpen.

Een goed onderhouden website is sneller

Net als een auto, loopt een website ook soepeler als alles goed onderhouden wordt. Dat betekent niet alleen de plugins bijwerken, maar ook de server moet up-to-date zijn. Loop voordat je begint met het installeren van optimalisatie plugins, caching plugins of drop-ins de volgende checklist langs om zeker te zijn dat de basis goed is.

  • Werk WordPress bij naar de laatste versie
  • Schakel ongebruikte plugin uit en verwijder ze
  • Werk alle actieve plugins bij naar de laatste versie
  • Gebruik je een thema? Controleer of er een nieuwe beschikbaar is
  • Controleer of alle server onderdelen zijn bijgewerkt, of vraag je hostingprovider dit te doen
  • Controleer of de server voldoende capaciteit heeft of vraag je hostingprovider dit te controleren

Cachen en optimaliseren

Als alles up-to-date is, kun je gaan kijken naar optimalisatie en caching. Caching is een belangrijk element voor een snelle website. Voor iedere bezoeker bouwt een webserver de pagina van boven tot onder op. Voor een gemiddelde website betekent dit tientallen keren in de database opzoeken welke teksten, kleuren, afbeeldingen en knoppen er getoond moeten worden, terwijl de webserver deze data combineert tot een leesbare website. Dit duurt al snel enkele seconden; veel te lang dus! Je kunt dit vergelijken met het (met de hand) schrijven van een visitekaartje op het moment dat je deze wilt uitdelen.

Caching is een systeem dat een momentopname van een pagina bewaard voor de volgende bezoeker. De website met alle teksten, knoppen en kleuren is al opgemaakt en kan direct getoond worden. Alsof je visitekaartje al gedrukt is en direct uitgedeeld kan worden.

 

Er zijn veel verschillende methodes om caching te implementeren. Bij Xmedia gebruiken wij een geavanceerde caching die met webserver communiceert en samenwerkt. Dit vereist een speciale webserver die geoptimaliseerd is voor WordPress hosting en caching. Benieuwd hoe snel jouw website zou laden op onze omgeving? Wij laten het je graag zien.

Onder de motorkap

Oude thema’s zijn vaak een bron van vertraging die hardnekkig kunnen zijn. Sommige thema’s zijn (vaak onbewust) ingericht om bepaalde caching te omzeilen of zijn zelfs volledig ongeschikt om te cachen. Of wellicht is er om de website mee te laten gaan met tijd, een page-builder geïnstalleerd bovenop het thema. Geen van allen een ideaal scenario en allemaal redenen om eens goed onder de motorkap van een website te kijken.

De ontwikkelaars van Xmedia kijken graag met je mee en kunnen je adviseren wat de mogelijkheden zijn om jouw website weer snel te maken. Vaak is het mogelijk om met een paar aanpassingen de website dermate te optimaliseren dat hij weer vliegensvlug laad. 

Gaat jouw website al even mee? Dan is het waarschijnlijk slim om te overwegen een nieuwe website te laten ontwikkelen. Een nieuwe website hoeft niet eens duur te zijn of een grote investering te vragen. Bij Xmedia lease je al een website vanaf €29.- p/m.