Wordt WordPress sneller als je het meer geheugen geeft?

Dit is een interessante vraag omdat je intuïtief geneigd bent om “ja” te zeggen en je website een sloot geheugen te geven waar Chrome jaloers op zou worden. Als we het over computers, tablets, smartphones hebben, geeft meer geheugen je vrijwel altijd meer snelheid. Dus lijkt het logisch om te denken dat meer geheugen voor je website ook betekent dat deze sneller wordt. De magische WP_MEMORY_LIMIT kunnen we zonder blikken of blozen op 5GB zetten, maar helaas gaat dit voor de laadtijd van je websites niets uitmaken. Het werkt voor websites namelijk net iets anders dan voor computers.

Wat doet WP_MEMORY_LIMIT

De geheugeninstelling WP_MEMORY_LIMIT vertelt WordPress namelijk hoeveel geheugen één script maximaal mag gebruiken (Om het even enorm te versimpelen kun je ieder bezoek als een script zien). Dus een script dat 120MB geheugen nodig heeft, kun je wel toegang geven tot 1000MB, maar er zal evengoed maar 120MB gebruikt worden. Wat gebeurt er als je website meer geheugen nodig heeft dan de ingestelde WP_MEMORY_LIMIT? Dan word je verwelkomd door een niet zo vriendelijke error: “De site ondervindt technische problemen”.

“Ok, Haiko, ik snap het. We zetten het limiet voor de zekerheid wel op 2000MB. Dan weten we zeker dat we geen errors krijgen.”

Ook dat is een slecht idee. De server reserveert die hoeveelheid namelijk wel, of het nu gebruikt wordt of niet. En als je server slechts 10GB geheugen heeft, kun je dus maximaal 5 bezoekers tegelijk bedienen. Bezoeker 6 komt in een wachtrij te staan tot er weer geheugen vrijkomt. Dit kan al snel gaan als je je voorstelt dat een webshop eigenaar soms meerdere tabjes van zijn eigen website open heb staan!

De Bits & Bytes

Stel je het volgende voor: Je bent een restauranteigenaar. Het totale aantal borden dat je hebt, stelt het geheugen van de server voor en je WP_MEMORY_LIMIT is hoeveel borden je per klant reserveert. Een 3-sterren restaurant (complexe website) zal meer borden per klant nodig hebben dan een cafetaria waar klanten geen meerdere gangen verwachten.

Als je voor jouw cafetaria “Bits & Bytes” 5 borden per klant gaat reserveren, zal de klant niet beter of sneller gaan eten, maar heb je wel stapels lege borden in de keuken die je niet kunt gebruiken voor andere klanten. Het kan dus gebeuren dat nieuwe klanten moeten wachten tot er klanten weggaan zodat er borden vrijkomen. – Je website kan dus minder gelijktijdige bezoekers ontvangen dan de potentie van je server.

En als je voor je 3-sterren restaurant “The Plugin Pavilion” 2 borden per klant zou reserveren (WP_MEMORY_LIMIT te laag), kun je potentieel meer klanten aan, maar omdat je een 7-gangen diner serveert, krijgt niemand zijn volledige gerecht. – De bezoekers van je website krijgen dus een foutmelding omdat de pagina niet volledig opgemaakt kan worden door de server.

Voor de restauranthouders is het dus simpel; stem het aantal borden af op de complexiteit van je menu. En voor WordPress is het niet anders; Een complexe e-commerce website heeft meer geheugen nodig dan een statische one-pager.

Maar er is meer

Naast WP_MEMORY_LIMIT heeft WordPress nog een instelling: WP_MAX_MEMORY_LIMIT. Hoewel dit klinkt als het grotere broertje waarbij WP_MEMORY_LIMIT een oranje stoplicht is en WP_MAX_MEMORY_LIMIT een rood stoplicht, is dit iets anders. WP_MAX_MEMORY_LIMIT is namelijk het geheugen dat WordPress mag gebruiken binnen WP-admin. Dus het updaten van plugins, ophalen van het overzicht van bestellingen, kopieren van klantgegevens, het laden van Elementor, Bricks, Oxygen of andere builders, etc.

Omdat de taken binnen WP-admin vaak complexer zijn dat die van de voorkant van de website, heeft WordPress hier een aparte instelling voor die je een hoger limiet kan geven. Maar houd er rekening mee dat deze hoeveelheid ook gereserveerd wordt iedere keer dat jij wp-admin opent.

Terug naar het restaurant

Tijdens VIP-evenementen of bij speciale gelegenheden in je restaurant (zoals het updaten van plugins, het uploaden van grote bestanden, of het uitvoeren van complexe backend-processen in WordPress), heb je meer borden per gast nodig vanwege de exclusieve en complexe aard van de maaltijden die worden geserveerd. Maar naast dit evenement komen er ook reguliere bezoekers. Te veel luxe borden reserveren voor je VIP-evenementen kan betekenen dat je gewone restaurantklanten lijden onder een gebrek aan beschikbare borden (het totale geheugen van je server). Dus hier kan je beter ook niet te veel borden (geheugen) per klant reserveren dan nodig is.

Maar soms is de keuken te klein

WordPress biedt je alle mogelijkheden om je geheugengebruik in te stellen van je website, maar soms negeert je server deze instellingen volledig. Er zijn namelijk instellingen op de server mogelijk die jouw voorkeuren van WordPress overschrijven. Deze instellingen beheert de hosting provider meestal en stelt deze bij voorkeur zo laag mogelijk in. Hij kan namelijk meer websites op één server kwijt die 64MB per stuk gebruiken dan websites die 512MB gebruiken en om te voorkomen dat één website 90% van het volledige server geheugen reserveert worden hier regels voor gehanteerd.

Houdt er dus rekening mee dat jouw hosting provider een limiet kan hanteren. Loop je tegen problemen aan met geheugengebruik en helpen je wijzigingen niet? Klop dan eens aan bij je hosting provider om dit te controleren.

In dit artikel

Hulp nodig van onze experts?

072 202 9194

Onze Wordpress specialisten helpen je graag met het oplossen van ieder probleem. Bel ze of mail naar help@xmedia.nl

Wil je jouw WordPress-website ook optimaliseren voor topprestaties?

Laat ons team van WordPress-experts jou helpen bij het optimaliseren van jouw website voor topprestaties. Vul het onderstaande contactformulier in en ontvang een gratis website-audit! Wij zullen jouw website grondig controleren op de meest voorkomende optimalisatiepunten en je voorzien van aanbevelingen om deze te verbeteren.

Vul het contactformulier in om jouw GRATIS audit aan te vragen. We staan klaar om je te assisteren!